piątek, 5 lutego 2021

Krokiety z mięsem i buraczkami

Pyszne danie obiadowe dziś przedstawiam.
Soczysty farsz mięsny z kefirem i do niego burak, aromatyczny i pyszny.
W rezultacie wyszło przepyszne danie, idealne do pracy czy na rodzinny obiad.
Krokiety.


Składniki:
Ciasto na naleśniki: 8 sztuk

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 jajo
  • 25 ml oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka majeranku suchego
  • sól morska
  • pieprz
  • garść kolendry
  • 1 upieczony burak 
  • garść kiełków kozieradki
  • 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • jajo do obtaczania 
  • 50 ml mleka
  • bułka tarta


Przygotowanie ciasta:

  • Mleko wymieszałam z wodą, jajem, solą i olejem a na końcu dodałam mąkę, wymieszałam dokładnie.
  • Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.

Przygotowanie farszu:

  • Mięso podsmażyłam na oleju ze startą na tarce cebulą aż stało się rumiane.
  • Do przestudzonego dodałam pokrojone w drobną kostkę buraczki, wlałam kefir, dodałam posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Odstawiłam na 30 minut.
Przygotowanie krokietów:
  • Z ciasta usmażyłam 8 naleśników.
  • Na każdy nałożyłam porcję farszu i kiełki kozieradki.


  • Zwinęłam naleśnik w krokieta czyli najpierw założyłam do środka boki naleśnika a potem zrolowałam.
  • Każdego krokieta obtoczyłam w jaju wymieszanym z mlekiem a potem w bułce tartej.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rokitniczka

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger