niedziela, 28 lutego 2021

"Kuchnia Grecka" George Calombaris

George Dimitrios Calombaris jest australijskim szefem kuchni i restauratorem.
Uważany jest za jednego z 40 najlepszych kucharzy świata.
Syn Greczynki i Egipcjanina z domieszką włoską, wychowany w Australii, szanujący tradycje kulinarne przekazane mu w domu, ale lubiący eksperymenty i otwarty na świat - czego można chcieć więcej od dobrego kucharza?
Kilka lat temu na kanale TLC oglądałam namiętnie program znany na całym świecie MasterChef Australia.
I ten sympatyczny Greg jakim jest George Calambaris urzekł mnie swoim profesjonalizmem, uśmiechem oraz tym jak robił się czerwony po zjedzeniu czegoś ostrego.
Robiłam kilka potraw inspirując się Jego naukami z MasterClas i byłam nimi zachwycona.
Na blogu ich nie ma, sama jestem zaskoczona, muszę to nadrobić.
Za niedługo zatem spodziewajcie się dań inspirowanych przepisami Georga.
W książce szef wzbogacił kuchnię grecką w ten smaczek....twist!
Tradycyjne receptury wzbogacił szczyptą nowych smaków! 
Takim oto sposobem spróbujesz koktajl baklawa, keftedes z cukinii, jagnięcinę z miso czy arbuza z ouzo. 
Czas na wielką, grecką ucztę!
O sobie mówi: „Brak podziałów to właśnie mój kulinarny styl, bo choć szanuję przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, lubię bawić się formą.”
I tak na bazie przepisów kuchni greckiej George komponuje nowe, pyszne potrawy kuchni śródziemnomorskiej.
Zakochałam się w tej książce, choć momentami czcionkę pisaną jest dość trudno przeczytać.
Zachęcam do kupna i zabawy kuchnią grecką w kuchni.
Tytuł: Kuchnia Grecka
Autor: George Calombaris
Wydawnictwo: Pascal
Rok premiery: 2016
stron: 304

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger