niedziela, 28 lutego 2021

Łosoś w sosie śmietanowym z miso

Pyszne danie na obiad mam dla smakoszy łososia.
Aromatyczny, delikatny łosoś w miso smakuje każdemu, Tobie pewnie też zasmakuje, polecam.
Danie szybkie do wykonania a smakuje jak z najlepszej restauracji, spróbujcie koniecznie.
Czym jest miso? zapytacie? otóż miso jest tradycyjną gęstą pastą japońską, produkowaną ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.
Tutaj pasuje idealnie.
Wyśmienity łosoś.


Składniki:

  • 400 g fileta z łososia atlantyckiego ze skórą
  • oliwa do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 10 - 12 pieczarek
  • 15 g pasty miso
  • 100 ml wrzątku
  • 250 g śmietany 30 %
  • sól morska 
  • biały pieprz
  • cytryna do podania
  • listki kolendry do posypania
  • małe mini kalafiorki do podania


Przygotowanie dania:

  • Rozpuściłam pastę miso we wrzącej wodzie.
  • Łososia umyłam, osuszyłam, oprószyłam solą i pieprzem ale tylko od strony bez skóry.
  • Łososia smażyłam na oliwie, najpierw od strony skóry a potem przewróciłam na drugą stronę.
  • Z każdej strony po 2 minuty.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę posiekałam.
  • Na oleju ryżowym podsmażyłam cebulę, potem dodałam pieczarki i smażyłam aż pieczarki zmiękły.
  • Wlałam wówczas na patelnię śmietanę i miso, dusiłam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelnię włożyłam do sosu podsmażonego łososia i dusiłam jeszcze chwilę pod przykryciem - jakieś 2 minuty.
  • Podałam posypane listkami kolendry, z cząstkami cytryny z mini kalafiorami gotowanymi na parze.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Czerwcowy księżyc na zamglonym niebie w 2020 roku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger