czwartek, 21 stycznia 2021

Gulasz z kukurydzą i fasolą czarne oczko

To pyszny i pożywny gulasz i smakuje zarówno sam jak i z kaszą, ryżem czy makaronem.
Wybór należy do Was.
Tak czy tak, smakuje wybornie i warto go spróbować.
Polecam gorąco.
Gulasz z kukurydzą.


Składniki:

  • 400 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • strąk zielonej papryki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 puszka kukurydzy - 400 g
  • 400 g ugotowanej fasoli czarne oczko
  • ser żółty do posypania - 3 - 4 łyżki
  • 250 g makaronu penne tricolore
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony 


Przygotowanie gulaszu:

  • Mięso pokroiłam w grubą kostkę, oprószyłam je solą i pieprzem a także mąką.
  • Usmażyłam mięso na oleju w rondlu.
  • Cebulę i paprykę obrałam, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w cząstki i podsmażyłam razem z mięsem.
  • Wszystko zalałam bulionem, dodałam ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy i gotowałam aż mięso zmiękło.
  • Teraz dodałam kukurydzę i fasolkę i dusiłam 15 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pierzem.
  • Makaron ugotowałam al'dente, posiekałam natkę pietruszki.
  • Gulasz podałam z makaronem, posypany serem i natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Zachód słońca w Augustowie nad jeziorem Białym

2 komentarze

  1. Narobiłaś mi ogromnej ochoty na takie danie. Gulasz wygląda bardzo smakowicie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger