niedziela, 13 grudnia 2020

Panzanella z kurczakiem

Pnazanelli na moim blogu jest dużo ale już nieraz pisałam że jest to moja najlepsza sałatka na świecie i mogłabym ją jeść bez końca.
Można ją modyfikować pod własne smaki i potrzeby.
Podstawą panzanelli są pomidory, cebula, grzanki ze starego chleba i oczywiście pyszny sos, reszta to inwencja twórcza kucharza.
Zapraszam na sałatkę panzanella Kariny, toskańską panzanellę i szukajcie na blogu, jest ich sporo.
Dziś panzanella z kurczakiem, wyśmienita, soczysty kurczak i rewelacyjne grzanki, pyszota.
Sałatka po wlosku z kurczakiem.


Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżki sosu unagi
  • 2 grube kromki chleba
  • 1 mini sałata rzymska
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii

Sos:

  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku


Przygotowanie sałatki:

  • Kromki chleba pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w sosie unagi na 10 minut i podsmażyłam na suchej patelni, potem dusiłam pod przykryciem 10 minut aż kurczak całkiem zmięknął.
  • Sałatę rzymską pokroiłam w grube paski, pomidory w grubą kostkę a czosnek posiekałam.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, bazylię porwałam.
  • Wszystkie warzywa i kurczaka wymieszałam.
  • Wymieszałam ocet z oliwą, solą i czosnkiem i polałam sałatkę, wymieszałam i gotowe.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół w Dobroniu woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger