środa, 18 listopada 2020

Pstrąg złocisty w ziołach z limonką

Pstrąg to bardzo pyszna ryba, delikatna i znakomita do zapiekania w całości.
Zakupiłam pstrąga złocistego i stąd mój pomysł aby podać go z ziołami i limonką.
Z pieczonymi ziemniakami smakuje wybornie, polecam.
Pstrąg w ziołach.


Składniki:

  • 2 pstrągi złociste
  • 4 - 6 plastrów limonki
  • kilka gałązek majeranku
  • kilka gałązek oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka masła


Przygotowanie pstrągów:

  • Ryby umyłam, osuszyłam, osoliłam w środku i oprószyłam pieprzem.
  • Nacięłam po skosie skórę pstrągów.
  • Limonkę pokroiłam w plastry i powciskałam je do środka ryby, tak samo jak i zioła.
  • Po dwie gałązki majeranku i oregano.
  • W foremce rozpuściłam masło, ułożyłam pstrągi i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
  • Podałam z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Raciążku woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger