wtorek, 23 kwietnia 2019

Pieczone ziemniaki z karmelem i suszonymi śliwkami

Takie ziemniaki królowały na moim stole świątecznym, Wam je teraz też polecam.
Mają niesamowity, głęboki smak śliwek i karmelu, są wyśmienite.
Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghii.
Ziemniaki z karmelem i śliwkami pieczone na rumiano.


Składniki:

  • 1000 g mączystych ziemniaków np. bryza
  • 120 ml gęsiego smalcu
  • 150 g miękkich suszonych śliwek bez pestek
  • 90 g drobnego cukru do wypieków - dałam trzcinowy
  • 50 ml lodowatej wody
  • sól morska


Przygotowanie ziemniaków:

  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam na cząstki.
  • Gotowałam je w osolonej wodzie 5 - 6 minut, odcedziłam i odparowałam.
  • Gęsi smalec podgrzałam w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół lub 220 z termoobiegiem, aż zaczął dymić.
  • Ziemniaki ostrożnie przełożyłam do brytfanki z gorącym smalcem, przemieszałam aby każdy ziemniak pokrył się smalcem.
  • Wstawiłam brytfankę na najwyższą półkę piekarnika na 50 - 60 minut aż ziemniaki stały się chrupiące i nabrały złotego koloru.
  • Od czasu do czasu przewracałam ziemniaki na druga stronę.
  • Gdy ziemniaki były już prawie gotowe, odlałam z brytfanki tłuszcz a ziemniaki posypałam solą i dodałam śliwki, wymieszałam.
  • Wstawiłam z powrotem do piekarnika na 15 minut.
  • Teraz zajęłam się karmelem.
  • Cukier wsypałam na suchą patelnię i postawiłam ją na małym ogniu.
  • Nie mieszałam patelnią tylko czekałam aż cukier stopił się i nabrał karmelowego koloru.
  • Wtedy zdjęłam patelnię z ognia i wlałam na patelnię lodowata wodę aby cukier przestał się gotować.
  • Uwaga! bardzo pryska i jest gorący.
  • Postawiłam patelnię z powrotem na ogniu i gotowałam aż wszystkie grudki się rozpuściły.
  • Tuż przed podaniem wymieszałam ziemniaki i śliwki z karmelem i podałam od razu.


Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Kąty Rybackie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger