wtorek, 17 listopada 2020

Ciecierzyca z papryką

Dziś danie szybkie, pożywne, zdrowe, pachnące z kuchni indyjskiej.
Robi się je szybko a smakuje naprawdę dobrze.
Polecam wszystkim zapracowanym, po przyjściu po pracowitym dniu z pracy.
Polecam także jako danie do pracy w pojemniku.
Cieciorka z papryką.

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 2 zielone papryki
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 3 pomidory
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • garść kiełków brokuła

Przygotowanie dania:

  • Ciecierzycę namoczyłam dzień wcześniej na noc.
  • Potem gotowałam ją w wodzie do miękkości, około godziny.
  • Odcedziłam zostawiając trochę wody z jej gotowania.
  • Posiekałam imbir, pokroiłam paprykę w paski.
  • Pomidory pokroiłam w kostkę.
  • Na patelnię wlałam oliwę, wrzuciłam kurkumę, chili, kmin i posiekany imbir i podgrzewałam aż przyprawy zaczęły pachnieć.
  • Dodałam teraz paprykę i smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam ciecierzycę i znowu smażyłam 3 minuty.
  • Na koniec dodałam pomidory i gotowałam aż się rozpadły, podlałam wodą z gotowania ciecierzycy aby się nie przypaliło.
  • Doprawiłam do smaku solą a podałam z kiełkami brokuła.

Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne boćki

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger