środa, 4 listopada 2020

Jogurtowa pianka czekoladowa

Były Przemka imieniny i chciałam Mu zrobić coś lekkiego a zarazem pysznego do kawy.
Szybki przegląd lodówki i już wiedziałam.
Pianka wyszła bardzo lekka, puszysta, konsystencją przypomina ptasie mleczko.
Pomyślałam że następnym razem pokroję ją jak ptasie mleczko i zanurzę w czekoladzie a tymczasem zapraszam na przepis na przepyszną piankę.
Może być do kawy lub herbaty, jak kto lubi czy woli.
Pianka z czekoladą.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jogurty naturalne po 330 ml każdy
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pulpa z marakui do podania

Przygotowanie pianki:
  • Zimną śmietankę ubiłam na puszystą masę.
  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie a jak napęczniała rozpuściłam podgrzewając.
  • Należy uważać aby żelatyny nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące.
  • Rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę, przestudziłam.
  • Zimne jogurty zmiksowałam z cukrem aż stały się puszyste.
  • Dodałam do nich rozpuszczoną czekoladę, zmiksowałam.
  • Teraz dodałam ubitą śmietankę i na małych obrotach miksera wymieszałam.
  • Na koniec cienkim strumykiem wlewałam rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszałam.
  • Keksówkę wyłożyłam folią aluminiową i wlałam do niej masę, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na min. 3 godziny.
  • Potem wyjęłam z keksówki, pokroiłam na plastry a podałam z pulpą z marakui.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Niebieska cerkiew w Narwi woj. podlaskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger