środa, 4 listopada 2020

Ziemniaki zapiekane z kaszą

Przepis na danie pochodzi z książki W. A. Bołotnikowa L. M. Wapielnik "500 potraw z ziemniaków".
To danie ziemniaczane może być podawane jako samodzielne lub jako dodatek do mięs.
Polecam bo jest bardzo aromatyczne i bardzo pyszne.
Ja użyłam tutaj swoją mieszankę kasz i dodałam kiełki lucerny.
Ziemniaki z kaszą.


Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak kujawski
  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki śmietany kwaśnej 12% lub kwaśnego mleka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kiełki lucerny
  • 1 szklanka wody z gotowania ziemniaków

Do podania: 

  • kwaśna śmietana lub zsiadłe mleko

Przygotowanie dania:

  • Ziemniaki obrałam, pokroiłam na połówki i ugotowałam w osolonej wodzie, potem odcedziłam, zachowując jedną szklankę wody z gotowania.
  • Ziemniaki utłukłam na pure z masłem.
  • Kaszę ugotowałam tak aby była al'dente.
  • Wymieszałam ugotowaną kaszę z ziemniakami, dodałam wywar z ziemniaków, sól, wymieszałam.
  • Masę przełożyłam do naczynia do zapiekania.
  • Zapiekałam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 30 minut lub do zrumienienia wierzchu.
  • Posypałam kiełkami lucerny i podałam jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną.

Smacznego.
Przepis kuchni rosyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Jiczinie - Czechy

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger