czwartek, 5 listopada 2020

Warstwowy deser z jabłkami

Jesienią desery z udziałem jabłek smakują najlepiej.
Jesienne jabłka są aromatyczne i jak wybierzecie odmianę kwaskową, deser będzie kwaskowy, jeśli bardziej słodką, będzie delikatniejszy.
Tak czy owak deser będzie wyśmienity i szybko zniknie z pucharków a wywoła uśmiech na twarzach zjadających.
Deser z jabłkami.


Składniki:
Budyń:

  • 250 ml mleka
  • 1 jajo
  • 1 i 1/2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka mąki pszennej T 650

Owoce:

  • 2 jabłka - ulubione
  • 1/2 pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ulubione herbatniki


Przygotowanie budyniu:

  • 3/4 mleka wlałam do garnka, postawiłam na ogniu.
  • Resztę mleka połączyłam z jajem, mąką i ksylitolem, dokładnie wymieszałam aby nie było grudek i wlałam do gotującego się mleka cały czas mieszając.
  • Gotowałam jeszcze minutę aż budyń stał się gęsty.

Przygotowanie jabłek:

  • Jabłka i pomarańcze pokroiłam w drobną kostkę.
  • Włożyłam owoce na patelnię, posypałam cukrem i cynamonem i podsmażałam 10 minut.

Przygotowanie deseru:

  • Do szklaneczek wsypałam pokruszone herbatniki.
  • Na herbatniki wyłożyłam warstwę budyniu, na niego poszły jabłka i ponownie herbatniki, budyń i jabłka.
  • Deser gotowy.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Rynek w Poddębicach woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger