sobota, 14 listopada 2020

Bułki maślane

Pyszne, szybkie, pulchne i szybko znikające bułki dla wszystkich smakoszy dobrego pieczywa.
Bułki robi się naprawdę szybko i są znakomite na śniadanie z miodem, dżemem czy do wędliny.
Bułki śniadaniowe.


Składniki: 10 sztuk

  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła miękkiego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 małe jaja
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • mak do posypania
  • mleko do posmarowania


Przygotowanie bułek.

  • Mleko lekko podgrzałam, dodałam cukier, drożdże i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut.
  • Po tym czasie dodałam resztę składników i wyrobiłam jednolite i elastyczne ciasto.
  • Odstawiłam miskę z ciastem na 40 minut aby wyrosło.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam, podzieliłam na 10 części i z każdej uformowałam bułkę.
  • Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na 30 minut aby lekko się napuszyły.
  • Potem posmarowałam bułki mlekiem i posypałam makiem.
  • Piekłam bułeczki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
  • Studziłam upieczone na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn w Ldzaniu Talarze woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger