piątek, 13 listopada 2020

Potrawka z sorgo i brokuła

Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie. 
W naszym regionie sorgo pozostaje oczywiście mało znane, ponieważ rośnie jedynie w klimatach ciepłych i gorących. 
Sorgo stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki.
Jest bezglutenową alternatywą dla pszenicy.
Dodatek warzyw do sorgo sprawił że mamy pełnowartościowe i pyszne danie.
Polecam gorąco, pamiętajcie jednak że sorgo należy namoczyć wcześniej w wodzie.
Z czym jeść sorgo?


Składniki:
  • 1 nieduży brokuł
  • 100 g sorgo białego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe pory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • 50 - 100 ml wody z gotowania brokuła
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie dania:
  • Sorgo namoczyłam na 12 godzin w zimnej wodzie, potem gotowałam 30 minut w lekko osolonej, odcedziłam.
  • Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam 3 minuty w osolonej i pocukrzonej wodzie.
  • Odcedziłam, zostawiając ok. 100 ml wody z jego gotowania.
  • Pora pokroiłam w plasterki, paprykę w paski, czosnek i cebule posiekałam, posiekałam także zioła.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam pora, cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i smażyłam 3 minuty.
  • Wlałam na patelnię sos wocester i wodę z gotowania brokuła i dusiłam 5 minut.
  • Teraz dodałam sorgo, wlałam śmietanę, dusiłam kolejne 5 minut i na koniec dodałam brokuła, wymieszałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i wrzuciłam posiekane zioła, gotowe.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Raciążku woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger