sobota, 14 listopada 2020

Pieczona dynia z brukselką w sosie tahini

Tak podana brukselka jest wyśmienita i aromatyczna, nie ma goryczki i warto ją spróbować.
Że dynia piżmowa upieczona jest wyborna już chyba nikogo przekonywać nie muszę.
Znajdziecie zresztą na blogu mnóstwo inspiracji z dynią, zapraszam.
Połączenie brukselki i dyni, to połączenie idealne a z dodatkiem sosu tahini to już rarytas, zapraszam.
Dynia, brukselka i tahini.


Składniki:

  • 330 g brukselki
  • 550 g dyni piżmowej
  • sól morska
  • olej do spryskania wierzchu
  • 1/2 szklanki oleju

Sos tahini:

  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie dania:

  • Brukselkę obrałam z nieładnych listków, umyłam, osuszyłam.
  • Dynię obrałam z nasion i pokroiłam w kostkę wielkości brukselki.
  • Do formy wrzuciłam brukselkę i dynię, wlałam olej, posoliłam i oprószyłam pieprzem, dokładnie wymieszałam.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
  • Pod koniec pieczenia spryskałam górę olejem i ponownie zapiekłam.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie zmiksowałam.
  • Polałam upieczone warzywa sosem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Młyn nad Grabia w Brzeskach woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger