niedziela, 11 października 2020

Szybki chleb bez wyrastania i zagniatania

Prościej się nie da, szybko, sprawnie i po półtorej godzinie chleb na stole.
Wrzucamy składniki do miski, mieszamy i do foremki ale do rzeczy.
Chleb błyskawiczny.


Składniki: foremka 26 x 16 cm
  • 500 g mąki orkiszowej T 630
  • 25 g drożdży świeżych
  • 500 ml wody ciepłej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka płaska soli
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżek otrębów pszennych
  • 3 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżek sezamu
  • 3 łyżek pestek słonecznika
Przygotowanie chleba:
  • Do dużej miski wsypałam mąkę, dodałam sól i cukier oraz wszystkie ziarna.
  • W wodzie rozpuściłam drożdże i ocet, wlałam do mąki, wymieszałam drewniana łyżką do połączenia składników.
  • Przełożyłam masę do wysmarowanej masłem foremki i wysypanej mąką, wyrównałam wierzch.
  • Wstawiłam foremkę do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę 200 C z opcją grzania góra/dół i nastawiłam czas na 60 - 75 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Rogowie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger