sobota, 24 października 2020

Curry z batatów i ciecierzycy

To danie to mieszanka samych pysznych warzyw co w rezultacie daje przepyszny zastrzyk dla organizmu.
Są tu i kalafior i brokuł, cebula, czosnek i imbir, ciecierzyca, same smakowitości które mają mnóstwo witamin, mikro i makro elementów, błonnika i białka.
Polecam na jesienny dzień.
Warzywa w sosie.


Składniki:

  • 400 g batatów
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 i 1/2 łyżki mieszanki curry
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 500 ml wody
  • kiełki lucerny

Przygotowanie curry:

  • Warzywa umyłam i osuszyłam.
  • Bataty po obraniu pokroiłam w kostkę, kalafiora i brokuła podzieliłam na różyczki.
  • Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam, imbir starłam na tarce.
  • Ciecierzycę osączyłam na sicie.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę, czosnek i bataty.
  • Smażyłam jakieś 5 minut.
  • Teraz wsypałam curry, wlałam wodę i gotowałam 5 minut.
  • Potem dodałam kalafiora i brokuła, gotowałam 10 minut.
  • Jeśli jest za gęste wystarczy dodać wody do ulubionej konsystencji.
  • Dodałam teraz ciecierzycę, zagotowałam.
  • 2 - 3 chochle przełożyłam do naczynia i zmiksowałam, wlałam z powrotem do garnka.
  • Teraz włożyłam szpinak, wcześniej umyty i osuszony, dodałam sól, pieprz, imbir w proszku, sok z cytryny i zagotowałam.
  • Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem i kiełkami lucerny.

Smacznego.
Pomysł z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Park w Kiernozi woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger