piątek, 23 października 2020

Chleb na zakwasie w 2 godziny

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Jacka Przepisy na domowy chleb i ser.
U Jacka zawsze znajdziecie jakiś ciekawy pomysł na chleb, polecam.
Ten chleb jest szybki jak nazwa wskazuje a dla chleba na zakwasie 2 godziny to petarda.
Wspomagany jest rzecz jasna drożdżami piekarniczymi ale tylko po to aby szybko wyrósł.
Smak i zapach jak najbardziej kwasowy jak rasowy zakwasowiec.
Polecam.
Chleb 2 - godzinny na zakwasie.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 360 g mąki pszennej T 650
  • 200 g zakwasu żytniego z lodówki
  • 180 g wody
  • 8 g soli
  • 6,4 g świeżych drożdży
  • 12 g oleju

Przygotowanie chleba:

  • Do misy robota dodałam mąkę, zakwas, sól, wkruszyłam świeże drożdże i wlałam wodę.
  • Mieszałam do połączenia składników, potem 7 minut wyrabiałam na I biegu robota i 3 minuty na obrotach maksymalnych.
  • Teraz wlałam olej i jeszcze wyrabiałam 3 minuty na szybkim biegu.
  • Teraz odstawiłam ciasto na 10 minut aby odpoczęło.
  • Uformowałam potem wstępnie bochen, zostawiłam na kolejne 5 minut.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Ciasto ponownie zagniotłam i uformowałam bochen, włożyłam go do foremki, posypałam mąką.
  • Nacięłam bochen i zostawiłam do wyrastania w 26 C na 40 minut.
  • Piekarnik nagrzałam do 230 C z opcją grzania góra/dół a do środka wstawiłam naczynie z wodą.
  • Wstawiłam chleb do piekarnika i piekłam 10 minut, potem otworzyłam piekarnik aby wypuścić parę i piekłam kolejne 10 minut bez pary, potem wyjęłam z foremki - uwaga gorący! - i włożyłam go do piekarnika na 5 minut do góry nogami.
  • Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis: Jacek
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Kaliszu woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger