A kto nie wie co to jest? jak ja jeszcze do całkiem niedawna?
Spieszę wyjaśnić za Wikipedią że burek to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, rzadziej z ciasta francuskiego popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich.
Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego: zawijać, zakręcać.
Tak oto pyszny placek rozpowszechnił się po świecie a na Bałkanach jadłam wyśmienite burki.
Dziś u mnie wg własnego pomysłu będzie burek z jarmużem na cieście francuskim bo tylko takie miałam.
Polecam gorąco.
Burek z jarmużem.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 460 g ciasta francuskiego z masłem
- 1 żółtko do smarowania
Farsz:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g oczyszczonego jarmużu
- 1 nieduży por
- 200 g koziego sera
- 100 g tłustego twarogu
- 100 g fety
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie burka:
- Jarmuż oczyściłam i odłamałam od twardych łodyżek, umyłam i osuszyłam.
- Posiekałam pora.
- Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekanego pora a potem jarmuż ok. 5 minut.
- Zostawiałam do przestudzenia a potem wkruszyłam twaróg, ser kozi i fetę, wymieszałam.
- Wcisnęłam przez praskę czosnek i doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
- Ciasto francuskie przekroiłam na dwa blaty, jeden włożyłam na dno foremki, wyłożyłam farsz i nakryłam drugim blatem.
- Nożem zrobiłam kilka małych nacięć w cieście i posmarowałam je roztrzepanym żółtkiem.
- Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upieczeniu pokroiłam na kwadraty.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jaka tajemnica za nimi się kryje? |
2 komentarze
Wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.