sobota, 24 października 2020

Burek z jarmużem

Kto lubi burek?
A kto nie wie co to jest? jak ja jeszcze do całkiem niedawna?
Spieszę wyjaśnić za Wikipedią że burek to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, rzadziej z ciasta francuskiego popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich. 
Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego: zawijać, zakręcać.
Tak oto pyszny placek rozpowszechnił się po świecie a na Bałkanach jadłam wyśmienite burki.
Dziś u mnie wg własnego pomysłu będzie burek z jarmużem na cieście francuskim bo tylko takie miałam.
Polecam gorąco.
Burek z jarmużem.


Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 460 g ciasta francuskiego z masłem
  • 1 żółtko do smarowania
Farsz:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g oczyszczonego jarmużu
  • 1 nieduży por
  • 200 g koziego sera
  • 100 g tłustego twarogu
  • 100 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie burka:
  • Jarmuż oczyściłam i odłamałam od twardych łodyżek, umyłam i osuszyłam.
  • Posiekałam pora.
  • Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekanego pora a potem jarmuż ok. 5 minut.
  • Zostawiałam do przestudzenia a potem wkruszyłam twaróg, ser kozi i fetę, wymieszałam.
  • Wcisnęłam przez praskę czosnek i doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
  • Ciasto francuskie przekroiłam na dwa blaty, jeden włożyłam na dno foremki, wyłożyłam farsz i nakryłam drugim blatem.
  • Nożem zrobiłam kilka małych nacięć w cieście i posmarowałam je roztrzepanym żółtkiem.
  • Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upieczeniu pokroiłam na kwadraty.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jaka tajemnica za nimi się kryje?

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger