poniedziałek, 5 października 2020

Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną

Nastał październik....naprawdę czas tak szybko zasuwa?
Powoli liście się wybarwiają, spadają z drzew, w lasach rosną grzyby.
Lubię ten czas początku jesieni gdy za oknem jeszcze ciepło i można spacerować.
W takiej scenerii dostałam zaproszenie do październikowej Piekarni Amber.
Pieczemy chleb z moimi ulubionymi dodatkami: kaszą jaglaną i złotym lnem.
Przepis na chleb pochodzi z bloga Kuchnia Gucia.
Polecam gorąco.
Chleb z kaszą jaglaną i złotym lnem.

Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
Ziarna:
  • 45 g siemienia lnianego- złoty len
  • 45 g kaszy jaglanej sypkiej
  • 90 g wody
Zakwas:
  • 50 g zakwasu z lodówki
  • 100 g mąki pszennej 750
  • 100 g mąki orkiszowej 650
  • 200 g wody
Ciasto:
  • 400 g zakwasu
  • 300 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 1 i 1/2 łyżki soli morskiej - dałam 1 łyżkę
  • 1 łyżka miodu
  • 350 - 400 g wody - powinno być dosyć luźne ale nie lejące
Przygotowanie chleba:
  • Wieczorem zalałam ziarna wodą i pozostawiłam do rana w miseczce na blacie kuchennym.
  • Wieczorem także wymieszałam wszystkie składniki na zakwas, nakryłam folią i pozostawiłam na blacie do rana.
  • Rano wymieszałam zakwas i wodę a następnie dodałam miód i sól, wymieszałam.
  • Dodałam teraz mąki i wyrabiałam na pierwszym biegu robota 5 - 8 minut.
  • Teraz dodałam namoczone ziarna i wyrabiałam przez 2 minuty na drugim biegu robota.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch, posmarowałam olejem.
  • Foremki każda wsadziłam do reklamówki jednorazowej i pozostawiłam do wyrastania na 2 - 3 godziny.
  • Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremek.
  • Chleb włożyłam do zimnego piekarnika i nastawiłam temperaturę na 210 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 40 minut od uzyskania w piekarniku temperatury.
  • Po 15 minutach pieczenia spryskałam wierzch wodą.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis od Gucia.
Chleb z kaszą na blogach: 
Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
"Podróże małe i duże"
Październikowy las

14 komentarze

  1. Bardzo, bardzo ładny środek, wspaniale upieczony.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie Ci się upiekł. Pysznie wygląda.
    Dziękuję za wspólny czas w październikowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Po prostu wzorcowe bochny :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko wzorcowy chleb! Pięknie Ci wyszedł. Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrowionka M

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne chleby i bardzo podobne do mojego
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfekcyjne bochenki i wspaniały miękisz - za kilka dni możesz zrobić chrupiącą grzankę/tosta. Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wypieczony, wspaniały środek. Mniam:-) Do kolejnego razu!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger