poniedziałek, 5 października 2020

Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

Przepis na to cudowne leczo podawał jakiś czas temu Andrzej Polan w DDTVN.
Bardzo mi się spodobał i wypróbowałam go choć z lekkim opóźnieniem, szkoda bo to naprawdę przepyszne danie.
Debreczyn jest miastem na Węgrzech które kiedyś pełniło funkcję stolicy i stamtąd pochodzi to danie.
Zapraszam do skorzystania z pomysłu.
Leczo z Debreczyna.


Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 70 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania:
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę, posoliłam i podsmażyłam na oleju.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i w dużym garnku podsmażyłam na oleju.
  • Potem dodałam paprykę w proszku, smażyłam 30 sekund i wrzuciłam paprykę pokrojoną w paski.
  • Pomidory wraz ze skórką starłam na tarce, wrzuciłam do garnka, dodałam pastę paprykową, wlałam 1/2 szklanki wody i gotowałam 30 minut.
  • Teraz wsypałam makaron i wrzuciłam podsmażonego kurczaka, gotowałam 10 minut.
  • Posypałam majerankiem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Belgrad - Serbia

2 komentarze

  1. Fajny przepis, na pewno wypróbuję bo produkty, które tu podajesz zwykle goszczą w mojej kuchni. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger