czwartek, 22 października 2020

Bułki dyniowe

Przepis na bułki zaczerpnięty od Doroty z Moje Wypieki.
Bułki są pulchne, żółciutkie, idealne na kanapki.
Posypane pestkami dyni zyskują na smaku i wartości odżywczej, polecam.
Bułki śniadaniowe.


Składniki: 10 sztuk
  • 375 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 10 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 180 ml pure z dyni  - 3/4 szklanki
  • 45 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • jajo do posmarowania
  • pestki dyni do posypania

Przygotowanie bułek:
  • Mąkę wymieszałam z drożdżami instant.
  • Jeśli używacie świeżych drożdży trzeba zrobić zaczyn czyli drożdże wymieszać z letnim mlekiem i pozostawić na 15 minut, reszta bez zmian.
  • Do mąki z drożdżami dodałam sól, pure z dyni, letnie mleko i wyrabiałam na jednolite ciasto.
  • Na koniec wlałam przestudzone, rozpuszczone masło.
  • Wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się elastyczne i odchodziło od ścianek naczynia.
  • Przełożyłam kule ciasta do miski, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 60 - 90 minut.
  • Ciasto w tym czasie podwoi swoja objętość.
  • Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam, podzieliłam na 10 części.
  • Z każdej części uformowałam okrągła bułkę i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryłam bułki ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Potem posmarowałam bułki roztrzepanym jajem i posypałam pestkami dyni, lekko je dociskając.
  • Piekłam buły w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
  • Upieczone studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
"Podróże małe i duże"
Warzucha

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger