czwartek, 22 października 2020

Krem pomarańczowy

Ten pyszny deser to kwintesencja smaku i aromatu.
Jedyny warunek aby deser był pyszny to jaja z pewnego źródła od kur z wolnego wybiegu i muszą być świeże.
Deser jest pyszny, idealny do kawy, herbaty czy czystka.
Pianka pomarańczowa.


Składniki:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 świeże jaja 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 ml soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • skórka starta z wyszorowanej pomarańczy
  • 2 - 3 łyżki liofilizowanych poziomek
  • 2 - 3 łyżki rodzynków
  • 2 - 3 łyżki nerkowców

Przygotowanie deseru:
Jaja zanurzyłam na 3 sekundy we wrzątku!

  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Żółtka ubiłam z cukrem i 2 łyżkami soku pomarańczowego na gładki krem.
  • Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości soku pomarańczowego, podgrzałam a po dokładnym rozpuszczeniu dodałam resztę soku, wymieszałam.
  • Sok wymieszałam z kremem z żółtek.
  • Potem wmieszałam delikatnie pianę z białek, nerkowce, poziomki i rodzynki.
  • Przelałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki a przed podaniem posypałam skórką z pomarańczy i rodzynkami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek Książąt Saksonii w Dreźnie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger