sobota, 5 września 2020

Wilgotne ciasto migdałowe z figami

Dziś zapraszam na ciasto imieninowe.
Przepis na ciasto znalazłam u Sylwii - Smaki Maroka i nie tylko...! a jest to przepis mojego ulubionego Mistrza Yotama Ottolenghi.
Sylwia radzi i ja też tak zrobiłam aby mąkę migdałową zrobić samemu, najpierw podprażyć migdały  na suchej patelni a potem zmielić.
Ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki temu.
Ja użyłam tutaj fig świeżych jak w oryginale ale popróbuję jeszcze zrobić z jabłkami albo gruszkami.
Dam znać jak upiekę.
Dziś zapraszam na najpyszniejsze ciasto z figami.
Ciasto migdałowe z figami.


Składniki: tortownica 24 cm
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mielonych migdałów
  • 180 g mąki pszennej T 650
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe do posypania
  • 5 - 6 dużych fig
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Piekarnik nagrzałam do 200 C.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Migdały podprażyłam na suchej patelni a następnie wystudziłam i zmieliłam w młynku do kawy.
  • Jeśli chcecie użyć mąki migdałowej kupnej, nie ma problemu, też będzie super.
  • Miękkie masło utarłam na puszystą masę z cukrem.
  • Teraz na małych obrotach miksera dodawałam po 1 jaju, cały czas miksując.
  • Wszystkie składniki suche wymieszałam i teraz dodawałam partiami do masy maślanej.
  • Na sam koniec dodałam jogurt, wymieszałam i przelałam ciasto do formy.
  • Figi pokroiłam na ćwiartki i ułożyłam na cieście - nie wciskać.
  • Na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi.
  • Piekłam ciasto w 200 C przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Pamiętajcie że figi puszczają sok i czasami trzeba podpiekać dłużej.
  • Upieczone ciasto posypałam cukrem pudrem.
  • Najlepiej smakuje następnego dnia, ale czy doczeka?

Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Raciążku woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

  1. Dorotko!
    Wszystkiego najlepszego z okazji imienin!!!
    Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Domyślam się tylko, że jest przepyszne.
    Ślę Ci moc serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Łucjo, nie było mnie jakiś czas i dopiero teraz odkryłam ten komentarz. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger