Takie chleby lubię najbardziej, a jak do tego są na zakwasie to już petarda.
Jacek prowadzi bloga Przepisy na domowy ser i chleb, zapraszam do Jacka.
Przepis jest na mały chleb 300 gramowy, użyłam do niego aluminiowej foremki.
Ten chleb robi się w 2 godziny.
Szybki chleb na zakwasie.
Składniki: foremka 20 x 10 cm
- 160 g mąki pszennej T 650
- 100 g zakwasu z lodówki - dałam żytni
- 90 g wody
- 4 g soli
- 3 g świeżych drożdży
- 6 g oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek słonecznika
Przygotowanie chleba:
- Do misy robota wrzuciłam mąkę, zakwas, sól, wlałam wodę, wkruszyłam drożdże.
- Wyrabiałam na wolnym biegu robota, mieszadłem hakowym 7 minut, potem jeszcze 3 minuty na biegu szybkim.
- Teraz wlałam olej i jeszcze 3 minuty na szybkim biegu wyrabiałam.
- Odstawiłam na 10 minut aby ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie rozciągnęłam ciasto na kształt kwadratu, posypałam ziarenkami i złożyłam na trzy.
- Uformowałam potem podłużny bochen, odstawiłam aby ciasto odpoczęło na 5 minut.
- Ponownie uformowałam bochen i włożyłam go do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Foremkę pozostawiłam do wyrastania w piekarniku z włączoną żarówką na 40 - 50 minut.
- Piekłam chleb przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak wkładałam chleb do piekarnika spryskałam jego wnętrze wodą.
- Po 10 minutach pieczenia uchyliłam drzwiczki aby wypuścić parę.
- Ostatnie 5 minut wyjęłam chleb z foremki i piekłam do góry nogami.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis - Jacek
"Podróże małe i duże"
Zwiger - Drezno - Niemcy |
4 komentarze
Pisze Pani, o zakwasie z lodówki, czyli nie musi być ocieplony i dokarmiony?
OdpowiedzUsuńNo nie, prosto z lodówki no chyba że nie był używany długo to trzeba go dokarmić. Długo to dla mnie ponad tydzień
UsuńDziękuję :) Uważam, że obojętnie ile jest w lodówce, to wymaga ocieplenia i dokarmienia, a chleb można piec dopiero, kiedy zakwas jest aktywny.
OdpowiedzUsuńNo w tym wypadku niekoniecznie bo ciasto przerośnie. On ma być mało aktywny aby dopiero podczas końcowego wyrastania ruszyć.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.