piątek, 4 września 2020

Pieczona dynia z chili i miodem

Przepis na przepyszną dynię znalazłam w książce Andaluzja Ole! Victorii Twead.
Danie jest pyszne, aromatyczne, kremowa dynia i chili z miodem to dodatki idealne, spróbujcie koniecznie.
Dynia z miodem i chili.

Składniki:

  • 1000 g dyni Hokkaido po obraniu
  • 4 małe cebule
  • szczypta chili
  • 4 łyżeczki miodu
  • 100 ml octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Przygotowanie dyni:

  • Dynię pokroiłam na kawałki, zostawiając skórkę.
  • Cebulki pokroiłam na ćwiartki.
  • Brytfannę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim dynię i cebulki.
  • Oprószyłam solą i chili, skropiłam oliwą.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 40 minut.
  • Przed końcem pieczenia dyni zrobiłam sos miodowo - octowy.
  • Do małego garnuszka wlałam ocet, dodałam miód i gotowałam aż sos zgęstniał ok. 5 minut.
  • Upieczone warzywa polałam sosem i podałam od razu.
  • Można zajadać samą dynię albo jako dodatek do mięs.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesień

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger