czwartek, 24 września 2020

Lwowskie ciasto w cieście

Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia lwowska" Andrzeja Fiedoruka, a ja znalazłam go u Angeli.
Ciasto jest rewelacyjne, kruchy spód, kremowe wnętrze i beza na wierzchu.
Idealne ciasto do kawy czy herbaty, polecam.
Ciasto ze Lwowa.



Składniki: tortownica 18 cm
Ciasto kruche:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 50 - 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
  • skórka starta z pomarańczy

Masa żółtkowa:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru - dałam ksylitol
  • 3 łyżki mąki pszennej T 650
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 12 %
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Beza:

  • 4 białka 
  • 6 łyżek cukru - dałam trzcinowy
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


Przygotowanie ciasta kruchego:

  • Wsypałam mąkę do miski, dodałam 50 g pokrojonego masła.
  • Jeśli zagniatając uznacie że należy dodać jeszcze masła bo ciasto jest za twarde to zróbcie tak.
  • Ja więcej nie dodawałam.
  • Dodałam żółtko, śmietanę i skórkę otartą z wcześniej wyszorowanej pomarańczy.
  • Zagniotłam szybko ciasto, zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.

Masa żółtkowa:

  • Żółtka ubiłam z ksylitolem i cukrem waniliowym na biały puch, dodałam śmietanę i mąkę, dalej ubijając.

Przygotowanie bezy:

  • Białka ubiłam z cukrami na puszystą, sztywną masę.

Składanie ciasta:

  • Dno i brzeg - tak 1 cm wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C.
  • Na podpieczony spód wylałam masę żółtkową, a na niej wyłożyłam pianę z białek.
  • Piekłam jeszcze 15 - 20 minut w tej samej temperaturze + 5 minut z termoobiegiem aby beza się zrumieniła.



Smacznego.
Przepis kuchni lwowskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie w Macedonii Północnej

4 komentarze

  1. Mistrzostwo! Masa żółtkowa wygląda genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo intrygujące, ale też jak obłędnie wygląda, zabieram przepis ze sobą! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger