czwartek, 24 września 2020

Burgery drobiowe z limonką

Do przygotowania tych burgerów nie trzeba wiele, dobre buły hamburgerowe, świeże mięso, mnóstwo warzyw i zajadamy pyszny obiad i bardzo treściwy.
Od Was zależy co do środka oprócz burgerów włożycie.
Polecam burgery do zrobienia.
Drobiowe burgery z limonką.


Składniki: 4 burgery

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 małej czerstwej bułki kajzerki
  • mleko do moczenia bułki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 1 mała szalotka
  • skórka starta z małej limonki

Dodatkowo do podania:

  • bułki hamburgerowe
  • ulubiony sos - u mnie Arabita
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • sałata rzymska
  • cebula czerwona
  • krążki czerwonej papryki
  • majonez

Przygotowanie  burgerów:

  • Namoczyłam bułkę w mleku, filet z kurczaka umyłam, osuszyłam, zmieliłam.
  • Dodałam do mięsa startą na tarce szalotkę, odciśnięta bułkę, skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz sól i pieprz, wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Teraz dodałam lodowatą wodę i wyrobiłam ponownie aby mięso zaczęło kleić się do ręki.
  • Wstawiłam mięso do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjęłam, podzieliłam mięso na 4 części i z każdej zrobiłam płaskiego burgera wielkości bułki.
  • Skropiłam mięso oliwa i grillowałam z obu stron aż się mięso zrumieniło.

Przygotowanie hamburgera:

  • Bułę przekroiłam na połowę, posmarowałam sosem, ułożyłam sałatę, plastry ogórka i pomidora, burgera, krążki cebuli i papryki, polałam majonezem, nakryłam druga częścią bułki, docisnęłam, spięłam szpatułką i smacznego!!!

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce 

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger