środa, 23 września 2020

Grzanki z gorgonzolą, szpinakiem i pieczarką

Pyszne śniadanie, soczysty obiad, jedzcie je kiedy chcecie, są pyszne i pożywne.
Wyglądają zjawiskowo, smakują rewelacyjne, nic tylko zrobić.
Napisze tak: zaczynamy prace na trzy patelnie.
Śniadanie Mistrzów.


Składniki:

  • 200 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kiełki brokuła
  • serek śmietankowy 
  • 80 g gorgonzoli pikantnej
  • 2 bułki razowe na grzanki


Przygotowanie dania:

  • Szpinak umyłam, osuszyłam, posiekałam.
  • Czosnek obrałam i posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i masło i podsmażyłam szpinak aby najpierw puścił sok a potem ten sok odparowałam.
  • Dodałam czosnek i sól do smaku, wystudziłam.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle klarowanym, bez mieszania z obu stron.
  • Na koniec pieczarki posoliłam.
  • Bułki pokroiłam na plastry i podsmażyłam na suchej patelni z obu stron.
  • Każdą grzankę posmarowałam serkiem, nałożyłam szpinak i pieczarki, plaster gorgonzoli, kiełki brokuła.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Chata w Skansenie Etnograficznym w Sieradzu woj. łódzkie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger