niedziela, 27 września 2020

Francuskie zawijańce z dynią

Miałam paczkę ciasta francuskiego takiego na maśle nie na tłuszczu palmowym.
Ciasto na maśle jest delikatniejsze i ładniej się listkuje, warto zapłacić więcej a jeść lepszy wyrób.
Możecie ciasto francuskie zrobić sami w domu, jest to jednak bardzo pracochłonne.
Zawijańce z dynią.


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle ok. 275 g
  • żółtko do posmarowania

Farsz:

  • 300 g dyni Hokkaido
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mały kalafior
  • 1 nieduży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek kolendry


Przygotowanie farszu:

  • Posiekałam drobno kalafiora, pokroiłam w kostkę pora, w drobną kostkę pokroiłam dynię.
  • Posiekałam czosnek i kolendrę razem z łodyżkami.
  • Na maśle podsmażyłam warzywa, dodałam wodę i sos sojowy i dusiłam do miękkości.
  • Wystudziłam farsz.

Przygotowanie zawijańców:

  • Ciasto francuskie rozłożyłam na blacie.
  • Na cieście równomiernie rozsmarowałam farsz, zostawiając z jednego boku 2 cm brzegu bez farszu.
  • Brzeg posmarowałam rozbełtanym żółtkiem.
  • Zwinęłam ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem, przykleiłam lekko dociskając bok posmarowany.
  • Posmarowałam roladę rozmąconym żółtkiem.
  • Pokroiłam ostrym nożem roladę na plastry ok. 3 cm i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam zawijańce w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
  • Podałam z sosem BBQ.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Ogród Botaniczny w Łodzi

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger