niedziela, 27 września 2020

Chleb na zakwasie żytnim z żurawiną

Na śniadanie świeże pieczywo? jadacie? lubicie?
Wystarczy wtedy masło albo miód i śniadanie gotowe, porcje warzyw zjadam wówczas na drugie śniadanie.
Chleb prosty w przygotowaniu, żurawina jako dodatek wyśmienicie smakuje ze słodkimi dodatkami jak i wytrawnymi, polecam.
Domowy chlebek.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 500 g wody
  • 180 g zakwasu żytniego - może być z lodówki
  • 8 g soli
  • 1 i 1/2 g drożdży - 1/4 łyżeczki
  • 30 g otrębów pszennych
  • 100 g żurawiny suszonej

Przygotowanie chleba:

  • Do miski wlałam wodę, włożyłam drożdże, zakwas i sól i wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i żurawinę oraz otręby i dokładnie wymieszałam - nie trzeba wyrabiać.
  • Formę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch.
  • Nakryłam formę folią spożywczą i odstawiłam na blacie do wyrośnięcia.
  • Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości foremki i trwa to 2 - 3 godziny.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kościół Garnizonowy w Inowrocławiu woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger