wtorek, 15 września 2020

Faszerowane filety z kurczaka po macedońsku z pindzurem

Niedawno pisałam jak zrobić domowy pindzur.
Teraz przepis na jego wykorzystanie, pyszny aromatyczny obiad na stole.
Filety z kurczaka nacięłam wzdłuż robiąc kieszonkę i zapakowałam do środka pindzur, idealne połączenie.
Kuchnia macedońska to jest to, co uwielbiam.
Kurczak z pindzurem.


Składniki:

  • 2 filety pojedyncze z kurczaka
  • 1/2 szklanki pasty pindzur
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
  • oliwa do smażenia
  • wykałaczki do spięcia roladek
  • ryż do podania

Przygotowanie filetów:
  • Filety umyłam i osuszyłam.
  • Nacięłam mięso tak aby powstała kieszonka ale nie przecięłam do końca aby pasta nie wyleciała.
  • Mięso oprószyłam solą i pieprzem.
  • Cebulę drobniutko posiekałam, dodałam pindzur, bułkę tartą i jajo, wymieszałam.
  • Farszem napakowałam kieszonki, dość obficie a brzegi spięłam wykałaczką.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam mięso z obu stron na złoty kolor.
  • Teraz na patelnię wlałam bulion i śmietanę, doprawiłam pieprzem i solą do smaku i dusiłam pod przykryciem 20 minut.
  • Podałam z ryżem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Czeski Raj przed burzą

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger