środa, 9 września 2020

Pindzur - Пинџур - pindžur, pinđur, pindżur - bałkańska pasta

Wszystkie nazwy, które są w tytule dozwolone.
Pindzur bo tak będę go tutaj nazywać to bałkańska pasta, prawie identyczna jak  Ајвар - ajvar, tylko z dodatkiem pomidorów.
Mnie osobiście obie pasty smakują bardzo, a jeśli bym miała wybierać to pindzur jednak na pierwszym miejscu.
Do produkcji pasty pindzur potrzebne są papryki, bakłażany i jak już wspomniałam pomidory.
Paprykę i bakłażana piecze się jak w Ajvarze a potem łączy z pomidorami.
Aromat w całym domu gwarantowany.
Zrobicie ze mną Pindzur?
Pasta z papryki, bakłażana i pomidorów.


Składniki:
  • 10 dojrzałych papryk czerwonych
  • 3 średnie bakłażany
  • 10 dużych pomidorów
  • 2 papryczki chili
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soli
  • ok. 200 ml oleju
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 duże cebule
  • 10 dużych ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie pasty:
  • Najpierw umyłam wszystkie warzywa.
  • Papryki przekroiłam wzdłuż na połówki, wycięłam gniazda nasienne, bakłażany wraz ze skórą, też przekroiłam wzdłuż.
  • W czosnku oddzieliłam tylko ząbki, bez obierania.
  • Cebulę pokroiłam na ósemki.
  • Na blaszce wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim papryki, skórką do góry, bakłażany skórką do dołu, wrzuciłam czosnek i cebulę i papryczki chili.
  • Warzywa skropiłam oliwą, posoliłam i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 45 - 50 minut.
  • Skórka papryki powinna stać się czarna.
  • Wyjęłam blaszki z piekarnika i nakryłam je szczelnie folią aluminiową, pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Potem oddzieliłam upieczonego bakłażana od skórki.
  • Z papryki usunęłam skórkę, wycisnęłam upieczone czosnki, dodałam upieczoną cebulę, papryczki chili .
  • Wszystkie warzywa przełożyłam do dużego naczynia, dodałam sos z pieczenia, zmiksowałam ale nie na gładko.
  • Pomidory obrałam ze skórki, przekroiłam na ćwiartki i wycięłam gniazda nasienne.
  • Pomidory zmiksowałam ale też nie na gładko.
  • Na patelni rozgrzałam połowę oleju i smażyłam pomidory, dodałam zmiksowane paprykę, bakłażany, posiekaną natkę, sól, resztę oleju, ocet, cukier.
  • Gotowałam całość ok. 60 minut, aż pasta zgęstniała ale lekko grudkowata pozostała.
  • Przełożyłam pastę do słoików i pasteryzowałam w piekarniku.
  • Wstawiłam słoiki do zimnego i od momentu osiągnięcia temperatury 150 C piekłam je przez 20 minut.
  • Pozostawiłam do wystudzenia.
Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej.
"Podróże małe i duże"
Fiołki

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger