poniedziałek, 14 września 2020

Gołąbki po serbsku - Sarma

Przepis na takie gołąbki znalazłam w książce Macieja E. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata"
Gołąbki tak zrobione różnią się od naszych tym że tutaj ryż wsypuje się sypki, niegotowany.
Smakują wyśmienicie jak zresztą gołąbki smakować powinny.
Polecam gorąco.
Serbskie gołąbki.

Składniki: 6 porcji

  • 1 duża główka kapusty białej
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g plastrów boczku wędzonego
  • 50 g ryżu suchego
  • 50 g cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej - w oryginale 100 g
  • 3 łyżki smalcu - w oryginale 150 g
  • 1 jajo
  • 500 ml passaty lub soku pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • szczypta cukru trzcinowego


Przygotowanie kapusty:

  • Z kapusty wycięłam głąb i wrzuciłam ją do dużego garnka z wodą.
  • Jak liście zaczęły mięknąć zdejmowałam je jeden po drugim.
  • Z każdego liścia ścięłam główną żyłę.

Przygotowanie nadzienia:

  • Cebulę posiekałam i podsmażyłam na łyżce smalcu, wystudziłam.
  • Dodałam oba rodzaje mięsa, suchy ryż, sól, pieprz, jajo i dokładnie wymieszałam.

Przygotowanie gołąbków:

  • Na każdy liść kapusty nakładałam porcję farszu i najpierw zawinęłam dół a potem boki kapusty a następnie zwinęłam je w rulon.
  • Na dno garnka żeliwnego lub innego z grubym dnem ułożyłam liście kapusty, na nich układałam gołąbki.
  • Przykryłam je paskami boczku,


  • znowu warstwa gołąbków


  • i znowu warstwa boczku.


  • Na samej górze ułożyłam warstwę liści kapusty.


  • Zalałam całość bulionem i wstawiłam garnek do piekarnika.
  • Piekłam ok. 2 godzin w temperaturze 180 C.
  • Można garnek też postawić na bardzo małym ogniu i gotować, też 2 godziny.

Przygotowanie sosu:

  • Z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek mąki zrobiłam zasmażkę, rozprowadziłam ją passatą pomidorową.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
  • Podałam gołąbki z sosem.


Smacznego.
Przepis kuchni serbskiej.
"Podróże małe i duże"
Herbaciane róże

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger