środa, 9 września 2020

Buraki faszerowane kaszą

To pyszne danie polecam na obiad albo na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na studnia.
Wkładamy takie buraczki do pojemnika a potem zajadamy ze smakiem.
Są pełne witamin i poprawiają naszą krew aby na zimę była znakomita.
Faszerowane buraczki.



Składniki: 

  • 4 spore buraki
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g sera feta
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki


Przygotowanie buraków:

  • Wyszorowałam szczotką buraki, ponakłuwałam nożem, ułożyłam je w naczyniu do zapiekania.


  • Piekłam buraki w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 90 minut.
  • Buraki nie mogą być miękkie tylko al'dente.


  • Przestudziłam buraczki i wydrążyłam miąższ, tak aby nie przebić boków.
  • Wnętrze buraków posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Cebulę posiekałam i zeszkliłam na oliwie.
  • Kaszę ugotowałam na sypko.
  • Mięso przełożyłam do miski, dodałam cebulę, 5 łyżek zimnej wody, posiekaną natkę pietruszki.
  • Potem dodałam ostudzoną kaszę, połowę pokruszonej fety i dokładnie wymieszałam.
  • Farszem nadziałam buraki.


  • Jeśli zostanie farszu wystarczy dodać posiekane buraczki z tego co wycięliśmy z wnętrza i zrobić kotlety.
  • Buraki ponownie włożyłam do naczynia do zapiekania spryskanego oliwą, wlałam bulion i piekłam w  180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Posypałam resztą pokruszonej fety.


Smacznego.
Pomysł: ulotka Biedronki
"Podróże małe i duże"
Dwór Małachowskich w Bąkowej Górze woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger