czwartek, 10 września 2020

Dynia pieczona z kardamonem i czarnuszką

Przepis na to danie pochodzi z książki Yotama Ottolenghii "Cała Obfitość".
Uwielbiam przepisy tego Gościa i dlatego często po nie sięgam.
Dynia tak pieczona jak podaje Yotam jest pyszna, aromatyczna, kremowa, idealna.
Można zabrać w pojemniku do pracy, szkoły i zajadać bez przeszkód, polecam.
Pieczona dynia z przyprawami.


Składniki:

  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża czerwona cebula
  • ok. 1000 g dyni - u mnie muscat
  • 30 g pestek dyni
  • 1 i 1/4 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 strączki kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Do podania:

  • ryż paraboliczny


Przygotowanie dania:

  • Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę 3 x 3 cm.
  • Kardamon rozgniotłam, cebulę pokroiłam w krążki, papryczkę chili przekroiłam wzdłuż.
  • Na patelni rozgrzałam masło i oliwę, wrzuciłam cebulę i smażyłam 8 minut.
  • Dodałam pokrojoną dynię i smażyłam ok. 10 minut.
  • Zdjęłam patelnię z ognia, przełożyłam wszystko do brytfanny, tak aby dynia leżała jedną warstwą.
  • Dodałam kardamon, czarnuszkę, kmin, kolendrę, kurkumę, cynamon, chili, pestki dyni, wymieszałam.
  • Oprószyłam cukrem i solą, polałam bulionem.


  • Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem lub 220 z opcją grzania góra/dół i piekłam ok. 30 minut.
  • Odstawiłam brytfannę na 10 minut aby dynia wchłonęła cały sos.
  • Ryż ugotowałam al'dente.
  • Podałam dynię z ryżem, polaną jogurtem i posypaną kolendrą.


Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Perkozy dwuczube - Jezioro Ukiel 

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger