wtorek, 25 sierpnia 2020

Szpinakowe kotlety jaglane

Te pyszne kotlety robi się szybko i jeszcze szybciej znikają.
Warto jeść kaszę jaglaną i szpinak bo to samo zdrowie i pomagają w utracie wagi.
Kotlety są pyszne, aromatyczne, kremowe, znakomite.
Kotlety ze szpinakiem.


Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 kulka mozzarelli - 220 g
  • 160 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka ziemniaczana do obtaczania
  • kiełki do podania
  • kapusta kiszona do podania

Przygotowanie kotletów:

  • Cebulę posiekałam, tak samo czosnek.
  • Szpinak umyłam osuszyłam, posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam posiekany szpinak i smażyłam aż zwiędnął i cała woda odparowała, wystudziłam.
  • Do miski włożyłam zimną, ugotowaną kaszę, dodałam wystudzony szpinak, sól, pieprz, curry, gałkę, jajo i pokruszona mozzarellę.
  • Wyrobiłam całość na jednolitą masę.
  • Wsypałam mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszałam.
  • Formowałam potem kotlety, które obtaczałam w mące i smażyłam na oliwie.
  • Podałam z kiełkami i kapusta kiszoną.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bukowcu woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger