sobota, 1 sierpnia 2020

Kruche ciasto z budyniem i malinami

Latem fajnie jest zjeść do kawy lekkie, kremowe ciasto z owocami.
Ono po schłodzeniu smakuje jak lody śmietankowe z owocami.
Dlatego na upalne dni jest idealne, na chłodniejsze dni też jest super, ale co ja tutaj piszę: ono jest znakomite, częstujcie się.
Ciasto kruche z malinami.


Składniki: 22 cm
Ciasto kruche:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajo

Na budyń:

  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g kwaśnej śmietany 12%
Dodatkowo:
  • 250 g malin
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie ciasta kruchego:

  • Mąkę, masło, mleko, jajo, cukier posiekałam razem nożem, a potem zagniotłam szybko ciasto.
  • Owinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.

Przygotowanie budyniu:

  • Budyń rozrobiłam w 1/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotowałam.
  • Do gotującego mleka wlałam rozrobiony budyń, zagotowałam aż stał się gęsty.
  • Do przestudzonego wlałam śmietanę, wymieszałam.

Przygotowanie ciasta:

  • Wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim spód i brzegi tortownicy tak do 3/4 wysokości.
  • Na ciasto wylałam budyń, rozsypałam maliny, trochę pozostawiłam do dekoracji.
  • Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Ciasto po upieczeniu wystudziłam, udekorowałam malinami i posypałam cukrem pudrem.
  • Wstawiłam do lodówki, zimne jest jeszcze lepsze.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Czeski Raj - Czechy

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger