niedziela, 2 sierpnia 2020

Tacos jogurtowe z salsą

Malutkie placuszki, studzone na wałku od ciasta, nadziane pyszną salsą to danie od meksykańskich farmerów.
Ta przekąska jest pyszna, aromatyczna, znika szybko, jest pożywna i ma same achy i ochy.
Polecam serdecznie.
Tacos z salsą.


Składniki:
Tacos:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Salsa:

  • 2 pomidory
  • 2 małe szalotki
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól niebieska perska
  • pieprz świeżo mielony


Przygotowanie tacos:

  • Mąkę wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia a potem wlałam jogurt i oliwę, zagniotłam elastyczne ciasto.
  • Ciasto podzieliłam na małe kawałki, każdy rozwałkowałam na koło ok. 10 cm średnicy i piekłam na suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
  • Świeżo upieczony placek zwijałam na wałku i pozostawiłam tam do wystudzenia.

Przygotowanie salsy:

  • Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
  • Pomidory, szalotkę, ogórki małosolne pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
  • Szalotkę i czosnek obrałam i również pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Posiekałam także bazylię.
  • Wymieszałam wszystkie warzywa w misce, dodałam bazylię, oliwę, sól perską i pierz, wymieszałam.
  • Nakładałam porcje salsy do tacos i zajadaliśmy ze smakiem.

Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej autorski.
"Podróże male i duże"
Kwiaty lata

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger