piątek, 31 lipca 2020

Kotlety z buraczkami i kaszą

Takie kotlety to zbawienie dla organizmu czy zimno czy ciepło.
Róbcie i zajadajcie, one są przepyszne.
Chyba ze już będzie bardzo gorąco to zaczekajcie kilka dni, bo piekarnik trzeba włączyć.
Zachęcam do zrobienia.
Buraczane kotlety.


Składniki: 7 kotletów
  • 300 g mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 50 g sera feta
  • 1 upieczony średni burak
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • oliwa czosnkowa
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie kotletów:

  • Buraka upiekłam w piekarniku zawijając go w folię aluminiową.
  • Potem pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Ugotowałam na sypko kaszę.
  • Cebulę posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju.
  • Do miski włożyłam mięso, dodałam buraka, kaszę, drobno pokrojoną natkę pietruszki. zeszkloną cebulę.
  • Dodałam sól, pieprz i zimną wodę i wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Z masy uformowałam 7 kotletów.
  • Papier do pieczenia ułożyłam na blaszce do pieczenia, spryskałam go oliwą czosnkową, ułożyłam kotlety i je też spryskałam oliwą.


  • Piekłam kotlety w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.


  • Na talerzu posypałam pokruszoną fetą.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Historyczny budynek Poczty Polskiej w Aleksandrowie Kujawskim

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger