sobota, 11 lipca 2020

Sałatka z makaronu, belugi i owoców morza

Beluga to czarna soczewica, jest cudna, po ugotowaniu wygląda jak małe kuleczki kawioru.
Jest bardzo dobrym źródłem białka, witamin i minerałów.
Z owocami morza - miałam ze słoika - i z makaronem smakuje wyśmienicie, polecam.
Sałatka z czarnej soczewicy.


Składniki:

  • 100 g makaronu muszelki
  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy - belugi
  • 1 słoik - 280 g owoców morza z warzywami w occie
  • 1 pomidor
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie sałatki:

  • Soczewicę zalałam szklanką wody, lekko posoliłam i gotowałam 40 minut aż zmiękła, odcedziłam.
  • Ugotowałam al'dente makaron, odcedziłam.
  • Pomidora pokroiłam w kostkę, dodałam mieszankę owoców morza bez zalewy, posiekany koper i natkę, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam ostudzony makaron i soczewicę, sól i pieprz, wymieszałam jeszcze raz.
  • Skropiłam oliwą i sałatka gotowa.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Samotne

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger