niedziela, 12 lipca 2020

Pikle ogórkowe z cebulką

Lubicie piklowane warzywa? jeśli tak to podaję pomysł jak szybko i smacznie zrobić takie pikle, wrzucić do lodówki, by za dwa dni cieszyć się smakiem marynowanych warzyw.
Dodaje się do słoika ulubione zioła, ulubiony ocet, ulubione przyprawy i warzywa które będziemy marynować.
Proste? no to zaczynamy.
Ja swój pomysł zaczerpnęłam od Amber i piklowałam ogórki, Wy możecie puścić wodze fantazji i marynować cukinię, cebulkę, czosnek czy jeszcze coś innego.
Marynowane ogórki z cebulką.


Składniki:
  • 3 duże ogórki ze skórką
  • 1 mała biała cebula
  • 6 dużych gałązek świeżego koperku
  • 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki octu czereśniowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie pikli:
  • Cebulę pokroiłam w cieniutkie plasterki, tak samo zresztą jak ogórki.
  • Ogórki kroiłam przy użyciu mandoliny i kroiłam je ze skórką.
  • W słoikach wymytych i osuszonych układałam na przemian plastry ogórków, cebulki i koperku.
  • Do każdego słoika wrzuciłam po kilka ziarenek ziela angielskiego.
  • Ocet wymieszałam wymieszałam z solą i cukrem aż się rozpuścił i wlałam do słoików.
  • Zakręciłam i wstawiłam do lodówki.
  • Receptura mówi że na miesiąc, jednak po 2 - 3 dniach już zajadałam i były pyszne.
  • Sami ustalcie kiedy chcecie je zajadać i zaraz róbcie następne bo te będą szybko znikać.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku Bolczów w Janowicach Wielkich woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger