niedziela, 19 lipca 2020

Delikatne naleśniki z wiśniami i mascarpone

Mega pyszne, delikatne, rozpływają się w ustach, to naleśniki.
Wiśnie smażone w sosie własnym są rewelacyjne a kremowy ser dopełnia całości.
Polecam zróbcie sobie to cudowne danie, będziecie chcieli więcej.
Naleśniki z serem i wiśniami.


Składniki: 5 - 6 naleśników ok. 22 cm średnicy 
Ciasto: 

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej T 750
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju

Wiśnie smażone:

  • ok. 300 g wydrylowanych wiśni
  • 1 pełna łyżka miodu

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka miodu
Dodatkowo: 

  • olej do smażenia


Przygotowanie wiśni:

  • Wiśnie umyłam na sicie, wydrylowałam, włożyłam do garnka. 
  • Nakryłam garnek pokrywką i podgrzewałam aby wiśnie puściły sok.
  • Wtedy zdjęłam pokrywkę i odparowałam sok aż stał się gęsty i trwało to ok. 20 minut.
  • Wtedy zdjęłam z ognia i dodałam miód - ja malinowy, wymieszałam.

Przygotowanie masy serowej:

  • Zmiksowałam oba sery z miodem na puszysty krem.

Przygotowanie ciasta:

  • Zmiksowałam mleko, kefir, jaja, olej, sól i mąkę na gładkie ciasto.
  • Na patelnię wlałam odrobinkę oleju i porcję masy.
  • Smażyłam naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie naleśników:

  • Każdy usmażony naleśnik posmarowałam porcją sera, zwinęłam w rulon i polałam smażonymi wiśniami.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Ratusz w Poznaniu

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger