poniedziałek, 20 lipca 2020

Kalmary w cieście

Miałam małe kalmary i dzięki temu danie wygląda zjawiskowo.
Te większe wystarczy pokroić w krążki, i też będzie dobrze, te mniejsze oddzielić macki od tułowia.
Podałam je z chipsami upieczonymi z ziemniaków.
Danie jest rewelacyjne, polecam smakoszom kalmarów i nie tylko.
Chrupiące kalmary.


Składniki:

  • 510 g małych kalmarów 

Ciasto:

  • 110 g mąki pszennej T 650
  • 2 lekko ubite jaja
  • 75 - 80 ml wody gazowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
  • cytryna do podania
  • czipsy ziemniaczane do podania


Przygotowanie dania:

  • Kalmary oczyściłam z ostrej ości, umyłam, odkroiłam macki od tuby.
  • Jeśli macie duże kalmary pokrójcie je w krążki.
  • Jaja wymieszałam z wodą gazowaną, dodałam przyprawy i mąkę, dokładnie wymieszałam.
  • Rozgrzałam olej - sporo aby kalmary pływały.
  • Maczałam kalmary w cieście i wrzucałam na rozgrzany olej, smażyłam aż się zrumieniły.
  • Osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z kapustą kiszoną, skropione cytryną z czipsami z ziemniaków.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Oliwnik

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger