niedziela, 19 lipca 2020

Risotto z truflami

Pewnie są tacy co trufli nie lubią i nie mam tu na myśli cukierków tylko grzyby, o smakach podobno się nie dyskutuje.
My je uwielbiamy, te użyte w daniu zakupiliśmy w Chorwacji, w oliwie i po troszeczku używamy aby jak najdłużej zachować ten smak i aromat.
Dodane do risotta smakują wybornie i nadają daniu charakteru.
Wielbicielom trufli polecam, a całej reszcie mówię: spróbujcie bo warto.
Trufle w risotto.


Składniki:

  • 120 g ryżu arborio
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki trufli z zalewy oliwnej
  • kiełki brokuła

Przygotowanie risotta:

  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną szalotkę.
  • Jak się zeszkliła dodałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
  • Wlałam teraz na patelnię wino i gotowałam aż całe wino zostało wchłonięte przez ryż.
  • Teraz po chochli dolewałam gorącego bulionu i mieszałam.
  • Każdą następną chochlę dolewałam jak poprzednią wchłonął ryż.
  • I tak do końca bulionu, ryż powinien być al'dente.
  • Zestawiłam patelnię z ognia, dodałam masło i połowę parmezanu, mieszałam aż się rozpuściły.
  • Na sam koniec dodałam łyżkę trufli i jeszcze raz wymieszałam.
  • Przełożyłam na talerze, posypałam resztą trufli, resztą parmezanu i kiełkami brokuła.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa Willa Romana w Ciechocinku

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger