wtorek, 30 czerwca 2020

Placek z kremem morelowym

Ciasta z morelami są zawsze pyszne, warto więc wykorzystać je wtedy kiedy są najpyszniejsze czyli latem.
Należy szybko zagnieść ciasto kruche, potem ugotować krem i ciasto gotowe, polecam.
Ja schładzam je w lodówce, smakuje wybornie.
Ciasto z morelami.


Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto kruche:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła

Masa morelowa:

  • 800 g moreli
  • 300 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka

Przygotowanie spodu:

  • Zagniotłam szybko ciasto kruche, siekając masło z mąką i pozostałymi składnikami a potem szybko zagniotłam w kulę.
  • Tortownice wyłożyłam ciastem, tworząc brzeg.
  • Nakłułam ciasto widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 30 minut.
  • Wyjęłam, przestudziłam.

Przygotowanie kremu morelowego:

  • Morele przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki, wrzuciłam do garnka.
  • 10 połówek odłożyłam.
  • Morele w garnku zalałam 100 ml wody i rozgotowałam pod przykryciem.
  • Potem je odparowałam i zmiksowałam.
  • Żółtka utarłam z cukrem i wanilią.
  • Mleko zagotowałam.
  • Do żółtek dodałam mąkę ziemniaczaną, wymieszałam i powoli, ciągle mieszając wlewałam gorące mleko.
  • Ubijałam na parze czyli ustawiłam miskę z masą nad garnkiem z wrzącą wodą, aż krem zgęstniał.
  • Ubite żółtka wymieszałam ze zmiksowanymi morelami.
  • Wylałam masę na upieczony spód i piekłam w temperaturze 160 C przez 30 - 40 minut.
  • Upieczony placek wystudziłam a potem wstawiłam do lodówki.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger