wtorek, 30 czerwca 2020

Naleśniki z ciasta zaparzanego

Przepis na ciasto zaparzane pochodzi ze starej książki kucharskiej z Wielkopolski.
Ciasto wychodzi puszyste i delikatne.
Ja podałam z frużeliną z malin ale tutaj pełna dowolność, jak lubicie i uważacie.
Zaczynamy?
Mini naleśniki.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej T 750
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania
Frużelina:
  • 200 g malin
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 50 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  • Mąkę wymieszałam w gorącym mlekiem i masłem, pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę a żółtka wmieszałam w ostudzone ciasto.
  • Dodałam także do ciasta cukier i ponownie zmiksowałam.
  • Teraz powoli dodałam pianę z białek, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i nakładałam małe porcje masy, tak ok. 10 - 12 cm na naleśnik.
  • Jak naleśnik zrumienił się pod spodem a wierzch już się dobrze ściął, złożyłam naleśniczka na pół i chwile dosmażałam z obu stron.
Przygotowanie frużeliny:
  • Maliny rozgotowałam pod przykryciem z cukrem.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do gotujących się malin.
  • Zagotowałam i trzymałam na ogniu aż masa zgęstniała.
  • Porcje frużeliny ułożyłam w złożonym naleśniku, posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dawny zespół folwarczny w Proszkówce woj. dolnośląskie

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger