niedziela, 14 czerwca 2020

Pikantny placek kukurydziany z oliwiadą

Oliwiada to pasta z oliwek o której już pisałam a dziś użyłam jej do zrobienia tego pysznego placka.
Placek jest bardzo aromatyczny, idealny na ciepłe dni i znika szybko.
Przepis pochodzi z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny de Blasi.
Wielbicielom oliwek placek przypadnie do gustu.
Placek z Umbrii.


Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej - dałam 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki schłodzonego białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka oliwiady *


Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę białą wymieszałam z żółtą, dodałam sól.
  • Nasiona kopru prażyłam na suchej patelni a potem utłukłam je w moździerzu, wsypałam do mąki, wymieszałam.
  • Oliwę i wino widelcem wymieszałam w misce.
  • Wlałam płyn do mąki, wyrobiłam jednolite ciasto, odstawiłam je do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto rozciągnęłam na dnie torownicy wysmarowanej oliwą, robiąc brzeg.
  • Nakłułam widelcem dni i brzegi, rozciągnęłam na dnie papier do pieczenia, nasypałam fasolę lub jak ktoś ma kulki obciążające i włożyłam do zamrażarki na 15 minut.
  • Piekarnik w tym czasie nagrzałam do 180 C z opcja grzania góra/dół.
  • Po 15 minutach ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut aż się zrumieniło.
  • Wyjęłam z piekarnika, zdjęłam papier z obciążeniem i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 minut.
  • Wyjęłam, lekko przestudziłam - ok. 10 minut i posmarowałam placek oliwiadą w grubości takiej jak lubimy ok. 5 mm.
  • Wstawiłam ciasto do piekarnika na 3 - 5 minut.
  • Wyjęłam i gotowe.
  • * jak zrobić oliwiadę znajdziecie pod linkiem.

Smacznego.
Przepis kuchni umbryjskiej.
"Podróże małe i duże"
Zwingier w Dreźnie - Niemcy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger