wtorek, 9 czerwca 2020

Oliwiada

Oliwiada czyli pasta z oliwek według pomysłu z książki "Wieczory w Umbrii" Marleny se Blasi.
Tą pyszną pastę można zajadać do kanapek, można ją użyć tak jak w książce padła propozycja do zrobienia placka pikantnego, kukurydzianego.
O placku wkrótce a dziś jak zrobić oliwiadę.
Pasta z oliwek.


Składniki:

  • 3 duże suszone śliwki bez pestek
  • 1/4 szklanki podgrzanej brandy lub koniaku
  • 500 g mięsistych czarnych lub fioletowych oliwek bez pestek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki listków świeżego rozmarynu
  • ok. 1/4 szklanki oliwy extra vergine

Przygotowanie oliwiady:

  • Śliwki moczyłam w podgrzanym koniaku przez 15 minut.
  • Drobniutko posiekałam rozmaryn a potem utłukłam go w moździerzu.
  • Oliwki wrzuciłam do malaksera, dodałam posiekany czosnek, posiekane śliwki, wsypałam rozmaryn.
  • Zmiksowałam całość na dość gładką masę a na koniec dolewałam oliwę aby powstała pasta, gęsta i emulsyjna.
  • Oliwiada gotowa.

Smacznego.
Przepis kuchni umbryjskiej.
"Podróże małe i duże"
Zamek książąt Saksonii w Dreźnie - Niemcy

2 komentarze

  1. Taka oliwiada musi być przepyszna! Ja dziś robiłem sałatkę grecką, więc moje oliwki tym razem tam poleciały. Pozdrawiam, dobrej nocy :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger