czwartek, 2 kwietnia 2020

Szynka pieczona w kombiwarze

Soczyste, delikatne, mięciutkie, aromatyczne, pyszne mięso dziś do podania mam.
My zajadaliśmy z groszkiem i ryżem czerwonym ale tutaj pełna dowolność.
Można zajadać do obiadu lub na zimno do kanapek.
Będziecie do niego wracać, polecam.
Soczysta szynka do obiadu.


Składniki:

  • 1500 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka trawy cytrynowej mielonej
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonej mięty
Do podania:

  • czerwony ryż
  • zielony groszek

Przygotowanie mięsa:

  • Do miski wlałam wino, dodałam sos sojowy, pokruszone zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszałam.
  • Mięso umyłam i osuszyłam, włożyłam do miski z marynatą, natarłam mięso i wstawiłam przykryte do lodówki na 24 godziny.
  • Potem mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
  • Mięso wraz z marynatą przełożyłam do foremki i piekłam w kombiwarze halogenowym.
  • Można to zrobić w piekarniku.
  • Piekłam 20 minut w 230 C i 70 minut w 150 C.
  • Potem wyjęłam mięso, zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam na 30 minut.
  • Potem mięso odwinęłam i pokroiłam.
  • Podałam z groszkiem z wody i czerwonym ryżem.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żonkile

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger