czwartek, 2 kwietnia 2020

Kaszotto z bakłażanem

Dziś przepyszne danie i polecam je każdemu.
Kasza pęczak jest niesamowita w smaku, lekko orzechowa, my ja uwielbiamy i jadamy często.
W daniu o którym mowa kasza wygląda jakby była polana karmelem, ma niepowtarzalny kolor.
Bakłażan jest mięciutki i kremowy, spróbujcie koniecznie.
Kasza z bakłażanem.


Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki rodzynków
  • nieduży bakłażan
  • 3 średnie pomidory
  • papryczka chili
  • listki bazylii


Przygotowanie kaszotta:

  • Na patelnię wlałam oliwę, wsypałam kaszę i podgrzewałam.
  • Dodałam teraz posiekaną cebulę i czosnek, smażyłam ok. 5 minut.
  • Już teraz doprawiłam solą, pieprzem, wsypałam oregano i zioła prowansalskie, chwile smażyłam.
  • Na patelnię wlałam wino i gotowałam aż kasza całe wchłonęła.
  • Teraz wlałam bulion, zagotowałam.
  • Przykryłam patelnię pokrywką i gotowałam 20 minut.
  • Potem dodałam rodzynki, pokrojonego w plastry bakłażana, oraz pokrojone w kostkę pomidory.
  • Gotowałam pod przykryciem 5 minut.
  • Na sam koniec dodałam posiekaną chili bez pestek i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Podałam z listkami bazylii.


Smacznego.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger